De Zalm: thuis voor de Besloten Hofjes

Voorgevel van het huis 'De Zalm' op de Zoutwerf in Mechelen (foto: Bart Stroobants, Stedelijke Musea Mechelen).'De Zalm' is een van de mooiste voorbeelden van renaissance-architectuur in Mechelen. In 1530 startte de bouw in opdracht van de gilde van de visverkopers. De vis boven de voordeur herinnert nog aan de visverkopers. Tot het einde van de 18de eeuw zou die gilde in 'De Zalm' huizen.

 

Na de Franse periode behoorde het gebouw toe aan enkele privé-eigenaars. De bekendste was de Mechelse schilder Willem Geets. In 1943 kocht de stad Mechelen het pand.

 

Bij de bombardementen op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd 'De Zalm' ernstig beschadigd. Een grondige restauratie werd daarom uitgevoerd tijdens de jaren 1950. Zodra 'De Zalm' in zijn glorie hersteld was, werd het een museum voor de Mechelse kunstambachten. Bij de reorganisatie van de Stedelijke Musea Mechelen in de jaren 1990 werd dit museum opgeheven.

 

Met de komst van de 'Besloten Hofjes' knoopt 'De Zalm' terug aan met zijn artistieke traditie. De 'Hofjes' passen ook wonderwel in dit gebouw. Zowel 'De Zalm' als de 'Besloten Hofjes' ontstonden rond 1530.

Ontdek de collectie: klik hier
foto's worden geladen...