Rik Wouters. Naadloos

12 november 2012

Rik Wouters. Naadloos

 

 

'Rik Wouters. Naadloos' focust op het beeld 'de Nimf' uit de collectie van de Stedelijke Musea Mechelen. Dit beeld werd vorig jaar toegevoegd aan de stedelijke collectie.

Het is een plaasteren buste van 'de Nimf', die oorspronkelijk als een volledige figuur werd ontworpen. Rik Wouters maakte dit beeld rond 1904/1905.

gietkanalenAan de hand van dit beeld brengen we een verhaal over bronsgieten. Wat is de relatie tussen het plaasteren beeld en het bronzen? Waarvoor worden mallen gebruikt? Wanneer in het proces boetseert men het beeld in klei? Wat is verloren wastechniek? Wat zijn gietkanalen? Hoe past in dit proces alles naadloos in mekaar? 

'Rik Wouters. Naadloos.' is een educatief-technisch verhaal. We tonen de verschillende stappen tussen klei en brons aan de hand van objecten en videofragmenten. Tegelijkertijd sluit 'de Nimf' thematisch aan bij de eerste zaal van de presentatie 'Rik Wouters. Hoogtepunten' namelijk 'Naakten'.

 

 

 

Bekijk hier de reportage van heel het procesDeze tijdelijke presentatie loopt t.e.m. 21 april 2013 en vormt een nieuwe invalshoek op 'Rik Wouters. Hoogtepunten'. In de inkomhal van het museum zullen de verschillende stappen getoond worden en kan je nadien verder de tentoonstelling bezoeken. Sinds 24 september 2011 prijkt de collectie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), samen met de werken uit de collectie van de Stedelijke Musea Mechelen, in het museum Schepenhuis. Deze tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met het KMSKA.

 

Vanaf zondag 18 november 2012 is er niet alleen deze nieuwe invalshoek 'Rik Wouters. Naadloos'.

We pakken binnen dit kader ook uit met 'Kunstendag voor Kinderen', een initiatief van de Vlaamse minister van Cultuur. http://www.kunstendagvoorkinderen.be/

Gezinnen met kinderen (+6) hebben zich ingeschreven voor een rondleiding in het museum en kleiworkshop in het atelier van Rik Wouters. Helaas zijn de kleiworkshops in de voor- en namiddag volzet. Kinderen tussen 6 en 12 jaar die interesse hebben, kunnen op donderdag 3 januari 2013 zich inschrijven voor de workshop 'Van klei tot brons' en zich een hele dag verdiepen in de materie. 

Rik Wouters. Naadloos
foto's worden geladen...